Református börtönmisszió

Több évi szünet után újraindítottuk a gyülekezet börtönmissziós tevékenységét, más formában, mint eddig, karöltve a Szegedi Fegyház és Börtön és a Nagyfai Büntetésvégrehajtási Intézet börtönlelkészével Koroknai Andrással.
Két alkalommal voltak már vendégeink a nagyfai fogvatartottak csoportjai, akik az ünnepi istentiszteleten találkoztak családtagjaikkal, sokan, évek után elöször nem börtönkörülmények között.

fogvatartottak.jpg

Hogy kerül egy gyülekezet honlapjára a börtönmisszió?

A gyülekezet lelkipásztora, Dr. Bartha Tibor, 13 esztendőn keresztül önkéntesként, mindenféle térítés nélkül volt a Szegedi Fegyház és Börtön (Csillag) lelkipásztora. 10 esztendőn keresztül pedig a Magyarországi Református Egyház Társadalmi Missziója Börtönmissziójának volt vezető lelkésze.
A gyülekezet több tagja aktívan vette ki részét e szolgálatból. Hentschel László és Juhász András lelkipásztorok, még Kálvin téri segédlelkészekként megalapították a Nagyfai Református Börtöngyülekezetet, és annak lelkipásztorai voltak 2 éven keresztül.

A következő Wass Albert idézet (A funtineli boszorkány, I. kötet 234. lap) rámutat arra, hogy miért is szükséges ez a szolgálat:

"De Tóderik minderről semmit sem tudott. Ő csak égette a szenet fenn az Urszuban, az Istenszéke oldalában, ahol a források vannak. Ügyelte a földdel fojtott kemencék tüzét, fülét odatapasztotta néha nyirkos földhöz, és hallgatta a börtönbe zárt tűz nyögéseit, és érthetetlen szavakat mormogott. A börtönre gondolt, ahol ugyanígy nyögnek és vergődnek az emberek, lefojtja őket a törvény és a hatalom, és közben elég bennük az élet, kimarja a lefojtott parázs, fekete szénné marja. Lassan, nagyon lassan."

Kapcsolódó dokumentumok:

Tanulmány a börtönmisszióról