2017.

2017. február 19. vasárnap - Dr. Kocsis Attila
2017.02.20
Lectio: Márk 2,1-12
Textus: Márk 2,1,12
Igehirdetési vázlat:
 
"Ilyet még sohasem láttunk!" -mennyire igaz ez a felismerés ami ott kiszakadt az emberek lelkéből a meggyógyult ember távozása után. Nem történt, nem is történhetett hasonló korábban. Eljött az idő, amikor az Isten megjelent kegyelme elkezdett munkálkodni a világban. Az evangélium 1. része csupa gyógyítási esetről tudósít bennünket - testi és lelki betegek gyógyulnak meg. A tanítványok elhívása is egyfajta gyógyítás- akár intenzív lelki terápiának is mondhatjuk ezt.

Hát persze, hogy mindezeknek híre szalad, pedig hol voltunk még a széles sávú internet világától. Ingyen gyógyítás, csodák csodái, megszabadult életek - tódulnak az emberek, avartűzként terjed a hír. Ma sincs másként, állapíthatjuk meg - híres és nagy tudású orvosok rendelőibe bejutni komoly várakozás és nem kis idő. Aki bajban van mindent odaszán  a gyógyulás érdekében. Tudjuk, ismerjük, hiszen talán magunk is ebben a helyzetben vagyunk.

Történetünkben is ott a beteg aki gyógyulást óhajt. Béna, ahogyan olvassuk, de milyen áldott ember! Vannak barátai, rokonai, akinek a találékonysága nem ismer határokat. Az ajtó előtt tömeg, ott nincs esély bejutni. Az ablakhoz sem lehet hozzáférni. Marad a tető! A kor szokása szerint a tető lapos, fel lehet menni, meg lehet bontani, ott leereszteni a gyékényszőnyegen odavitt beteget. Érzik, tudják, csak Jézus közelében történhet meg a csoda, ott van a gyógyulás.

Ennek kapcsán több kérdés vetődik fel, ezekre keressük a válaszokat.

1. Akarsz-e meggyógyulni? A testi/lelki/szellemi bénaságból, bénultságból akarsz-e kigyógyulni? Netán jó, ahogy vagy, mert így legalább sajnálnak, tudod magad is sajnálni? Ma ezt így mondják - milyen belső motiváltsággal rendelkezel, tudod-e belső erőforrásaidat mobilizálni, van-e elég akaraterőd a gyógyulás útjára lépni.

2. Van-e melletted valaki? A 38 éve beteg ember keserűen mondta egykor - "nincs emberem". A mi emberünknek volt 4 rokona, barátja, jótevője, akik nem ismertek lehetetlent. Tudták, egy esély van, a gyógyító elé kell vinni a beteget. Ők nem tudták ki elé viszik társukat.  Milyen jó testvérem, ha van embered, aki Jézushoz  visz, vezet, irányít, ha kell ágyastól mozdít.

3. Mi történik Jézus közelében? Az a csoda, ami máshol nem történhet meg. Olyan gyógyulás, testi/lelki/szellemi, amire csak ő képes, mert Ő a Messiás, az Áldott orvos.
 
4. Miért nem gyógyul meg mindenki? Nagyon leegyszerűsítve a választ azt mondhatjuk - távol vagyunk Jézustól. Aztán meg elriadunk a nehézségektől, inkább feladjuk. Hiányzik az a mustármagnyi hit, ami nyomán megindulhatna a kiteljesedő bizakodás - van szabadulás. Aztán meg nem azt keressük aki a teljes gyógyulást kínálja, hanem mindenféle pót- és csodaszerek után kutakodunk, de rá kell jöjjünk ezek nem segítenek.
 
5. Mi történt a gyógyulás után? "Dicsőítették az Istent." - olvassuk. Egy másik történetben is ez történt, igaz ott kevesebben, a tíz leprától megtisztult beteg közül csak egy tért vissza hálaadással. Egy valaki dicsérte Istent gyógyulása után az életével. "Élek többé nem én, él bennem a Krisztus" - vallja az apostol gyökeresen megváltozott, gyógyult élete után.

Testvérek, ki az aki nem beteg, aki nem szenved testi/lelki/szellemi kórságban. Itt áll előttünk a buzdító példa - van gyógyulás! Mire vársz - mozdulj Jézus felé, elé.

 

vissza